Brønderslev Bibliotek: Nyt år, ny historisk viden

Foto: Brønderslev Bibliotek. På biblioteket i Dronninglund kan du blandt andet se frem til et foredrag om Simon Spies.
Profilbillede
dato

Af Ida Maagaard Jensen, bibliotekar på Brønderslev Bibliotek

Sammen med bibliotekar, Ida Maagaard Jensen, guider Brønderslev Bibliotek dig til, hvad du kan læse eller deltage i, hvis du vil udvide din faglitterære horisont her i den kolde tid.

Det er altid rart at blive klogere på verden, og derfor er faglitteratur et oplagt valg, hvis du elsker viden. Faglitteratur er en bred kategori, der indeholder et hav af lærerige og interessante bøger lige fra universets mysterier, børneopdragelse til havetips og verdenshistorien.

Biografier er også en del af faglitteraturen, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på hovedpersonen og dennes liv og virke.

På Brønderslev Bibliotek har vi masser af nye spændende titler og god mulighed for at udvide din faglitterære viden både gennem bøger og arrangementer. Vi skyder det nye år i gang med nogle nye og udvalgte historiske emner for voksne, som du kan dykke ned i.  

Du store verden 
Netop situationen og krisen i Europa kan bogen ”Ud af ruinerne – vejen mod et forenet Europa” af Morten Møller bidrage med en vigtig forståelse af. Her får du en fascinerende fortælling om det moderne Europas fødsel og visionen om et forenet samarbejde efter Anden Verdenskrig.

Løsningen kommer fra en tidligere fransk cognacsælger, Jean Monnet, som foreslår at grundlægge en union for at forhindre nye katastrofer. I en tid, hvor Europa atter er truet af splittelse og krig, bidrager bogen med en vigtig forståelse af vores fælles historie som europæere. 

Uroen i Europa har rødder, der er groet længere østpå. I efteråret udkom værket ”Rusland – Revolution og borgerkrig 1917-1921” på 608 sider. Her samler Antony Beevor de mange tråde i et af de mest rædselsvækkende kapitler i moderne tid. I årene 1917 og 1921 blev der udkæmpet en blodig borgerkrig i kølvandet på den russiske revolution i 1917 og sammenbruddet af det russiske imperium blev resultatet.

Borgerkrigen blev til en slags verdenskrig, da USA og flere europæiske lande blandede sig i konflikten. Gennem arbejderen på gaden i Petrograd, soldaten på slagmarken og lægen på et improviseret felthospital kommer vi helt tæt på krigen og dens ofre.

En anden stærk og overbevisende historiefortælling findes i bogen ”Onde nætters drømme” af Peter Englund. Gennem et utroligt researcharbejde tegner forfatteren et billede af Anden Verdenskrig ud fra én skelsættende måned.

I begyndelsen af november 1942 var spillet åbent, og Nazityskland kunne stadig vinde krigen. Men i slutningen af måneden stod det klart, at det kun var et spørgsmål om tid, før de ville tabe. Set fra perspektivet af de mennesker, der oplevede krigen på første hånd, lykkes det Englund at skabe en dramatisk og rørende fortælling.

Statsanliggender  
Er du mere til danske historiebeskrivelser, kan bogen ”Smuglerlandet Danmark – Mennesker, sprut og cigaretter” af Nils Valdersdorf Jensen anbefales. Her fortælles en alternativ danmarkshistorie om danskere, der i århundreder har snydt og smuglet for millioner.

Bogen tager udgangspunkt i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag, og trods kontrol og stramme love havde staten ingen styring ved vandkanten, hvor de lokale holdt sammen.  

Omvendt havde staten også hemmeligheder for borgerne i Danmark, og en af de største var den tophemmelige koldkrigsbunker REGAN Vest dybt inde i Rold Skov. Dette stykke danmarkshistorie får du mulighed for at komme tæt på, når museumsinspektør Bodil Frandsen gæster Brønderslev Bibliotek onsdag den 18. januar.

Den atomsikrede bunker REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) blev bygget i al hemmelighed i 1963-68 under Den Kolde Krig. Flere hundrede mænd arbejdede 60 meter under en kridtbakke med opførelsen af bunkeren uden at kende dens egentlige formål. At den skulle huse regenten, ministre og embedsmænd i tilfælde af en atomkrig, havde nok ingen af dem forestillet sig.

Bodil Frandsen har i en årrække beskæftiget sig indgående med bunkeren, og hun har bl.a. skrevet en ph.d. om stedet og den planlægning, som anlægget indgik i. Foredraget krydres med et omfattende billedmateriale, som giver et indtryk af det fantastiske og helt autentiske REGAN Vest-anlæg.


Foto: Brønderslev Bibliotek // Onsdag den 18. januar kan du opleve et spændende foredrag om koldkrigsbunkeren REGAN Vest.

Historiske biografier
Biografier er en god måde at finde inspiration fra andre mennesker, som har levet et særligt liv, som de eller en forfatter ønsker at dele med resten af verden. Genren biografi kan noget særligt, hvor der i højere grad anvendes narrative greb og fortællemodeller, som man kender fra skønlitteraturen.  

Den spritnye biografi ”August og Marie” af Hanne Sindbæk om forskerparret August og Marie Krogh er skrevet med disse virkemidler, hvor hovedpersonerne er levendegjort, og det øger spændingen samt gør bogen svær at lægge fra sig.

Ægteparret var pionerer i den danske medicinske verden, men vedblev deres ydmyge væsen, trods Marie blev Danmarks kun fjerde kvindelige dr. Med. i 1914 og August fik Nobelprisen i 1920. Sammen skaffede de insulinopskriften til Danmark, hvor de lagde grunden til Novo Nordisk, og opdagede iltens vej fra lungerne ud i blodet.

Deres historie er et stykke danmarkshistorie, der nu endelig bliver fortalt – og du skal ikke snyde dig selv for læseoplevelsen.

Er du også til levende fortællinger med ægte mennesker, så skal du heller ikke snyde dig selv for foredraget ”100 år og stadig et samtaleemne” den 31. januar på Dronninglund Bibliotek om rejsekongen Simon Spies.

Nyd fortællingen om denne excentriske iværksætter og mangemillionær, når foredragsholder Stig Ulrichsen træder ind og ud af rollen som Simon Spies og leverer facts, anekdoter og historier, som ingen har hørt før. Læs mere om dette og det førnævnte foredrag om REGAN Vest på Brønderslev Biblioteks hjemmeside.

Ifølge Bogpanelets specialrapport om faglitteratur, kan der ses flere udviklinger inden for de faglitterære genrer. Blandt dem er en øget interesse for bøger om naturen, dyreliv og klima, men også bøger om videnskab og historie er i stigende grad populære blandt læserne, hvilket måske skyldes, at faglitteratur har mulighed for at bidrage med perspektiv og indsigt om nogle af de mange problemstillinger, vi står over for i dag.

Er du i tvivl om hvilken fagbog, der passer til din interesse, kan du altid kigge forbi dit lokale bibliotek eller Det Mobile Bibliotek, hvor vi står klar med inspiration til din næste læseoplevelse.  

Kilde: Brønderslev Bibliotek
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.