Brønderslev Bibliotek sætter fokus på historier om udlandsdanskere

Foto: Brønderslev Bibliotek. På biblioteket i Brønderslev har de lige nu fokus på alle de danskere, der har gjort sig bemærket i udlandet
Profilbillede
dato

Fra 6. marts til 16. april har bibliotekerne i samarbejde med DR fokus på 'Danskere i verden'.

Omkring 250.000 danskere bor i dag i udlandet, og op gennem tiden har tusindvis af danskere sat markante aftryk rundt om i hele verden. Fra missionærer, lykkeriddere og flugtkonger over forretningskvinder, forskere og fuskere til helt almindelige danskere, der bare blev træt af vejret under danske himmelstrøg.

Med Stéphanie Surrugue som vært og anker, rejser DR i seks programmer ud på seks kontinenter for at udforske, hvor og hvordan danskere præger og har præget verden – både i det helt store og i det ganske små.

På Brønderslev Bibliotek skyder de teamet i gang onsdag d. 8. marts, hvor de får besøg af Jan Tvernø, som er professionel turist på kanten af verden. I et levende, humoristisk og selvironisk foredrag fortæller Jan om altid at stræbe efter at opleve det ekstraordinære.

Onsdag d. 15. marts er der bogcafé på Café Kox i Brønderslev. Her vil Ida, Nikoline og Rikke tage gæsterne med på en rejser i bøgernes verden.

På Dronninglund Efterskole får de torsdag d. 30. marts besøg af forfatter Iben Mondrup. Iben har skrevet en lang række bøger, som foregår i Danmark og på Grønland.

Senest Tabita og Vittu, som begge handler om, hvordan mange grønlandske børn i 1960’erne blev adopteret af danske par og fjernet fra familien på Grønland og ikke mindst deres grønlandske kultur.

”Vi ser frem til at få besøg af Iben Mondrup, en populær forfatter som skriver med stor indlevelse om at sårbart emne i den danske historie,” udtaler bibliotekar Kirstine Grøngaard.

I samarbejde med Forening Norden Brønderslev sætter biblioteket tirsdag d. 25. april fokus på udvandringen til Amerika. Christian Friis, højskolelærer på Askov Højskole, gæster biblioteket for at gøre os klogere på, hvorfor én ud af ti danskere udvandrede i årene fra 1860 til udbruddet af 1. Verdenskrig. Langt størstedelen for at søge lykken i Amerika.

Er du selv nysgerrig på at finde ud af, om nogle af dine slægtninge søgte lykken i USA eller andre lande? Så er der hjælp at hente hos Brønderslev slægtshistorisk forening.

Rigtig god rejse- og læselyst!

Kilde: Brønderslev Bibliotek
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.