Danskernes drømme om Amerika bliver udfoldet på Brønderslev Bibliotek

Foto: Brønderslev Bibliotek.
Profilbillede
dato

I årene fra 1860 til 1920 udvandrede omkring 300.000 danskere til Amerika for at begynde et nyt liv. Det var én ud af 10 danskere. Hvad rejste de væk fra? Og hvad mon de håbede at finde? Det giver Christian Friis fra Askov Højskole svaret på, når han gæster Brønderslev Bibliotek tirsdag den 25. april kl. 19.

For nogle startede det med en drøm om en ny begyndelse med frihed, rigdom og lykke – en drøm om et liv uden kummerlige og fattige kår både på land og i by. For andre blev det et spørgsmål om liv eller død, fx flygtede sønderjyderne i tusindtal for at undgå at tjene under det preussiske militær. 

Tirsdag d. 25. april kl. 19.00 besøger idehistoriker og rejseleder, Christian Friis, Brønderslev Bibliotek. Christian fortæller danskernes udvandringshistorie. Bibliotekar Ida Maagaard Jensen ser frem til at få denne del af Danmarkshistorien belyst:

”Jeg kender det godt fra mig selv. At jeg synes, græsset er grønnere på den anden side, og jeg kan virkelig godt forstå, at mange valgte at tage springet til USA. Det bliver derfor spændende at komme helt tæt på de virkelige historier.” 

Hvordan blev den nye tilværelse i det fremmede efter ankomsten til Amerika? Enkelte blev i New York, men de fleste måtte videre vestpå ud mod prærien, hvor der ventede hårdt slid og lange arbejdsdage.

Fælles for dem alle var, at de var blevet lovet guld og grønne skove på den anden side af Atlanten, men sådan endte det desværre ikke for alle.  

En dansk arv på amerikansk jord 

For mange forblev tilværelsen et hårdt slid, men det lykkedes enkelte at sætte aftryk på den amerikanske jord. Flere steder samledes man i danske byer med kirker og forsamlingshuse. I lang tid blev der værnet om den danske kultur og det danske sprog, og nogle steder findes det sparsomt endnu.

De fleste gled dog efterhånden ind i det amerikanske samfund – uden helt at have glemt, hvor deres forfædre kom fra.

Den danske udvandring til Amerika er et spændende stykke Danmarkshistorie, der kaster lys over forandringer i datidens danske samfund. Foredraget, der arrangeret i samarbejde med Foreningen Norden, stiller skarpt på årsagerne til den danske udlængsel samt drømmen om og troen på en bedre tilværelse i det nye land.

Foredraget finder sted på Brønderslev Bibliotek tirsdag den 25. april kl. 19.00. 

Billetterne koster 50 kr. og kan købes på www.bronderslevbib.dk eller på biblioteket.

Kilde: Brønderslev Bibliotek
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.