Derfor spiser vi chips til julemaden

Profilbillede
dato

Det er efter sigende en kulinarisk tradition, der hører mest til i Jylland: Chips til den brune sovs. 

Hvis der står chips på julebordet i Brønderslev og omegn, passer det meget godt, for det er især nordjyderne, der er vilde med den salte snack med brun sovs og flæskesteg.
Ifølge DR, er det faktisk kun 15% af danskerne, der bruger traditionen med chips til julemaden. I Nordjylland er det hele 32%, der spiser “jyske nachos med brun sovs”.

Mens nogle uindviede rynker på næsen af traditionen, er det utænkeligt for de fleste nordjyder at skulle undvære den knasende snack som tilbehør til julestegen. Traditionen med chips til julemaden har dog ikke mange år på bagen: 

“Taffel chipsen, som er den ældste chips på markedet, er et produkt af dansk madkultur i 1960’erne”, siger Bettina Buhl, som er madhistoriker og museumsinspektør ved Det Grønne Museum til DR.

“Julemåltidet var det fineste måltid, der kunne laves til familien, og derfor var det også noget særligt, når der blev serveret chips til. Det handlede om at fremvise noget ekstravagant på julebordet, som børnene også kunne lide, og de kiggede lige så langt efter chipsene som efter anden og flæskestegen", fortæller madhistorikeren. 

Så med al sandsynlighed fortsætter traditionen i det nordjyske også denne juleaften: Der skal chips og masser af brun sovs til.

Kilde: DR