I et nordjysk projekt har Brønderslev Forfatterskole sat fokus på lokalhistorie fortalt af unge og deres bud på, hvad der er vigtigt at fortælle og fremhæve i de lokale miljøer og byer, de hver især er opvokset i. Projektet er støttet af den nordjyske kulturaftale Kulturkanten under indsatsområdet Nordjyske fortællinger.
Udgangspunktet for projektet er en fortællerstafet, der er blevet sat i gang på Morsø Gymnasium. Her fik gymnasieelever frie hænder til at omsætte deres hverdag til fortællinger i podcasts med hjælp fra APPETIZE Magasin. Nu er stafetten givet videre til 2.c på Brønderslev Gymnasium.
Fem høns og en god fortælling
Eleverne har ladet sig inspirere af fortællingerne fra Morsø Gymnasium og har formuleret historier fra deres egen virkelighed og hverdag som ung i Brønderslev. Med hjælp fra ungdoms- og manuskriptforfatter Sanne Munk er er alle fortællinger formuleret som manuskripter.
”Projektet er tænkt som en stafet, og kan jo minde lidt om en fjer, der bliver til fem høns, for det handler om fortælleglæden, der kan smitte andre,” fortæller leder af Brønderslev Forfatterskole Louise Eltved Krogsgård og fortsætter:
”Vi vokser jo alle op et sted, og det påvirker og former os, men ofte er lokalhistorien noget, vi ser tilbage til sent i livet. I det her projekt vil vi få unge til at kigge på deres liv her og nu og få dem til at lægge mærke til de lokale rammer og faktorer, der påvirker dem – på godt og ondt.”
Den moderne lokalhistorie
På Brønderslev Gymnasium har eleverne arbejdet med forskellige problematikker, som mange kan nikke genkendende til. Det er temaer som at være tilflytter, ny i klassen, venskab, fester, alkohol og kærlighed.
At historien nogle kan gentage sig blev tydeligt, da 2.c fra Brønderslev Gymnasium fik deres fortællerdebut til mandefællesskabet ”Tirsdagstræf” på Brønderslev Bibliotek d. 14. februar.
Deltagerne lyttede interesseret til de unges lokalhistorier og kunne se sig selv i deres fortællinger om bl.a. Brønderslev marked. Efterfølgende var kommentarerne, at den historie lige så godt kunne have udspillet sig i deres ungdom.
Bjarne Axelsen fra Brønderslev Nærradio var ligeledes på besøg og fortalte om sit fokus på lokalhistorie i et mere moderne og nutidigt perspektiv, hvor han fortalte om hans egen rolle som fortæller af lokalhistorie i Brønderslev.
Foto: Brønderslev Bibliotek // Gymnasieeleverne afprøvede deres fortællinger for mandefællesskabet ”Tirsdagstræf” på Brønderslev Bibliotek.
Stafettens sidste stop
Fortællerstafetten fortsætter, og både podcast og manuskripter sendes videre til de næste fortællere, som er Østerskov Efterskole i Hobro. De skal forme den næste historie i rækken om moderne ungdomsliv, og bliver her forvandlet til levendegjorte fortællinger med hjælp fra karnevalskunster Britt Kristensen.
Det bliver spændende at se, hvordan denne stafet udvikler sig fra en fjer til fem høns, når de tre skoler skal mødes til finale på efterskolen til maj.