Mød spændende forfattere til Ordkraft – og dine lokale bibliotekarer

Foto: Brønderslev Bibliotek. Bibliotekarerne, Rikke, Kirstine og Ida ser frem til Ordkraft i Aalborg, hvor de hver især skal interviewe en forfatter.
Profilbillede
dato

Snart er det litteraturelskernes juleaften: Litteraturfestivalen Ordkraft løber af stablen den 13. – 15. april i Nordkraft i Aalborg. Biblioteker i hele Region Nordjylland er med til at planlægge festivalen, og på Brønderslev Bibliotek er de begyndt at kunne mærke forventningens glæde. Bibliotekarerne Kirstine, Rikke og Ida står klar til at interviewe hver deres forfatter. Det får du en forsmag på her.  

Kirstine om den hektiske og tankevækkende ”Birgithe med th” af Katrine Marie Guldager

Det er med stor spænding, jeg ser frem til at interviewe Katrine Marie Guldager på Ordkraft i år. På trods af at hun har skrevet bøger siden 1994, hvor hun debuterede med digtsamlingen ”Dagene skifter hænder”, er det mit første bekendtskab med forfatteren. Senest har hun udgivet de populære romaner ”Det samme og noget helt andet” og ”En uskyldig familie” 

I hendes nyeste udgivelse ”Birgithe med th” følger vi den nogen-og-halvtredsårige skolelærer og mor til tre, Birgithe. Hun har netop begravet sin mor og står nu midt i at skulle tømme barndomshjemmet, hvor hun og søsteren Lea er vokset op alene med moren. Romanens handling spænder over 12 dage, hvor Birgithe flytter ind i huset og skiftevis raser og sørger, alt imens hun tømmer kælderrum og skunke. 

Jeg glæder mig til at høre Katrine om, hvordan hun har grebet formen på bogen an. Hvorfor er det kun 12 dage vi følger Birgithe, hvorfor er det ikke et år? Hvor kommer inspirationen til bogen fra, og hvorfor er Birgithe så vred? Og så synes jeg også det kunne være interessant at høre Katrine, om bogen også kunne være skrevet med en mandlig hovedperson.  

Kirstine interviewer Katrine Marie Guldager fredag den 14. april kl. 12.30 i Watt salen. 


Foto: Brønderslev Bibliotek // Kirstine med Katrine Marie Guldagers roman "Birgithe med th".

Rikke om den uhyggelige og medrivende ”Trold” af Rasmus Daugbjerg 

Jeg får sommerfugle i maven, når jeg tænker på, at jeg snart skal interviewe Rasmus Daugbjerg. For jeg kan godt være i tvivl om, om det bliver hyggeligt. For det er hans roman ”Trold” absolut ikke. 

Rasmus Daugbjerg er i begyndelsen af sin forfatterkarriere. ”Trold” udkom i 2022 og er hans anden roman. Før har han studeret på Den svenske forfatterskole Biskops Arnö og Forfatterskolen i København, og han har derfor et solidt grundlag for at skrive endnu flere fantastiske fortællinger.

”Trold” er et eventyr, som du aldrig har læst det før. Trolden bor ude i skoven, men hun har en pligt over for jorden og naturen. Hver gang menneskerne hakker i jorden eller slagter et dyr, så er trolden forpligtet til at straffe dem. Hun slår dem ihjel. Men hendes arbejde er hårdt, og det slider på kræfterne at være bøddel.  

Og det er faktisk svært ikke at heppe lidt på trolden. For det er tydeligt, at naturen og klimaet er i stor krise. 

Derfor glæder jeg mig til at spørge Rasmus om, hvorfor vi skal læse eventyr for at forstå klimakrisen. Hvilke følelser kan litteratur vække, som rapporter og tunge tal ikke kan? Og hvad kan man som voksen få ud af at læse eventyr?  

Rikke interviewer Rasmus Daugbjerg fredag den 14. april kl. 15.15 i Biffen, Sal C 


Foto: Brønderslev Bibliotek // Rikke viser den uhyggelige eventyrsroman "Trold", der er skrevet af forfatteren Rasmus Daubjerg.

Ida om historiens vingesus i ”Grevinden” af Henriette Rostrup 

Jeg ser altid frem til Ordkraft, fordi der er mulighed for at fordybe sig i litteratur. Det kan både være kendt litteratur, men det kan også være en god kilde til nye læseoplevelser, hvor jeg bliver påvirket af forfatterens fortælling og den gode stemning på festivalen. 

I år er jeg selv med til at skabe den gode stemning, når jeg skal moderere samtalen med Henriette Rostrup, der er aktuel med den historiske roman ”Grevinden”. Her vil jeg forsøge at komme et skridt tættere på romanens hovedperson Angelica, der er inspireret af den virkelige Angelica Pierri (1870-1914), som voksede op hos plejeforældre på en mælketoddybar i Københavns arbejderkvarter, og endte som en af Europas rigeste kvinder. Det er en helt vildt interessant historie, som jeg glæder mig meget til at tale med Henriette Rostrup om.  

Ud over samtalen med Henriette Rostrup, skal jeg moderere flere kortere samtaler på Bibliotekernes Scene. Den er placeret i Kedelhallen, og der er gratis adgang. Her er alle de nordjyske biblioteker repræsenteret, og der venter et væld af indslag med spændende debatter, rørende forfattersamtaler, lækre lyttelounges, quizzer og koncerter. 

Her kan du opleve mig i samtale med Pia Grandjean Odderskov om at skrive sin historiske krimi ”Jagtspil” og om hendes vej til at udgive en novelle i USA. På Ordkraft er ordet i fokus, og jeg synes derfor, det var oplagt at tale med Ingrid Carlsen, der er aktuel med ”Mine første tusind ord på vendelbomål” om nordjyske ord og grunden til den store efterspørgsel en børnebog om dialekt. 

Slutteligt skal jeg også moderere en samtale med Carolyne Kaddu Rasmussen om bogen ”Hovedet i himlen og fødderne på jorden” og mødet mellem Uganda og Danmark. 

Ida interviewer Henriette Rostrup lørdag den 15. april kl. 11.15 i Biffen, Sal C samt Carolyne Kaddu Rasmussen torsdag 13. april kl. 16.00, Ingrid Carlsen fredag den 14. april kl. 15.00 og Pia Grandjean lørdag den 15. april kl. 12.35 på Bibliotekernes Scene. 

Foto: Brønderslev Bibliotek // Ida viser den smukke forside på Henriette Rostrups historiske roman "Grevinden".

Kilde: Brønderslev Bibliotek
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook