NAL's Smede og maskinværksted bygger på 3 generationers ekspertise

Kilde: NAL's Smede og maskinværksted// Niels Alfred Larsen
Profilbillede
Anne-Sofie Neimann

Niels Alfred Larsen’s Smede- og Maskinværksted bygger på 3 generationers faglige ekspertise inden for smedefaget. 

Niels Alfreds interesse for faget blev grundlagt i NAL’s barndom, idet både hans far og farfar var smedemestre. Det resulterede i en læreplads hos Uggerbys Maskinfabrik, efterfulgt af 10 år på Pedershaab Maskinfabrik i Brønderslev og han blev uddannet smed - og maskinarbejder 1988. 

I maj 2001 startede han så småt sit eget samtidig med, at han arbejdede hos Pedershåb Maskinfabrik, og i 2003 flyttede han til en lille landejendom i Manna, hvor gik han fuldtid med sin egen smede- og maskinvirksomhed. 

I 2011 flyttede NAL til større lokaler på den nuværende adresse Engkrogen 3 i Brønderslev. I 2010 opkøbte Niels Alfred firmaet Manna Stoker som lavede stoker- og pillefyr, men i dag laver de kun reservedele til dem og servicere eller sælge nye fyr. Der er sket meget siden.   

“I 2018 byggede vi ny tilbygning på 600 m2 til et nyt svejseværksted, så vi i dag råder over 1700 m2 topmoderne værksted under tag, med alt i maskiner med forskellig kapacitet og krandækning i hele værkstedet, der kan håndtere emner på 6.5 tons,” fortæller Niels.

Maskinfabrikkens kunder er primært landmænd og kommuner, men også private. 

“Vi kan dreje, skære, fræse, bukke og svejse. Der er ikke mange tilbage i denne branche der kan lave den slags smede - og maskinarbejde. Og de som tidligere lå i de små landsbyer er væk,” fortæller Niels Alfred Larsen.


Foto: en af de mange arbejdsopgaver som udføres på værkstedet

NAL's Smede og maskinværksted har i dag 12 fastansatte medarbejdere, hvoraf 6 er faglærte, og så har de en håndfuld almindelige ufaglærte, to lærlinge og nogle fleksjobbere. I administrationen har de en enkelt kontormedarbejder.

Niels Alfred står for den daglige drift og bruger en del tid på at køre ud til de mange forskelligartede opgaver, der tikker ind. Han kan med sin erfaring og ekspertise hurtigt vurdere, om det kan svare sig for kunden at reparere eller købe nyt.

I det daglige udfører maskinvirksomheden mange forskellige opgaver, men mange landbrug kan i dag selv skifte reservedele på deres maskiner, som er opbygget i moduler der bare skal skiftes. Derfor har de valgt at lægge deres kompetencer i at lave forskellige maskinopbygninger, hvor de for eksempel omdanner traktorer til skovmaskiner. 

“En ny opgave, som vi lige har fået, er, at ombygge en Mercedes Unimog til en kunde i Schweiz, som skal bruge den til at trække biler op med,” Fortæller Niels. 

Fremtiden ligger inden for biogas og varmepumper, som de satser mere og mere på. Det største område er inden for biogasanlæg, og de har derfor indgået et samarbejde med Nature Energy, som er et af Danmarks førende biogasselskaber.

“Vi har erfaring og ekspertise inden for branchen og vægter service højt, derfor tager vi også telefonen når den ringer - både i weekender og på helligdage,” slutter Niels Alfred Larsen.


Foto: værkstedets praktiske oplysninger 

Læs mere om Niels og værkstedet på deres hjemmeside.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Flere artikler