Virksomheder overalt i verden har lige nu fokus på upcycling, og det er selvfølgelig helt på sin plads at spørge, hvad det så betyder, med helt almindelige ord? Jo, det betyder, at materialer genanvendes og genbruges i nye sammenhænge. Og det er ganske enkelt og grønt.
Det var almindeligt, dengang mormor og morfar var børn. Og det er sund fornuft!
I forskellige brancher med dyre omkostningstunge materialer er det en klar tendens, der er kommet for at blive.
I nogle brancher har traditionen for upcycling altid eksisteret.
Foto: Privat // Her ses det gelænder, NAL’s Smede- og Maskinværksted har lavet til Brønderslev Ny Kirke i forbindelse med, at kirken undergik renovering
Niels Alfred Larsens Smede- og maskinværksted er ikke undtagelsen. Tværtimod!
Og måske handler det om af firmaet bygger på tre generationers faglige ekspertise inden for smedefaget.
Det gør firmaet i stand til at trække på en viden, der har gode, solide rødder.
Både Niels Alfred Larsens far og farfar var smedemestre, og firmaets stolte tradition og grundige viden inden for håndværksfaget har derfor haft tid til at udvikle sig og fokusere på gode bæredygtige løsninger.
Foto: Privat // NAL's Smede- og Maskinværksted kan blandt andet også sørge for vindafskærmning
Firmaet råder over et 1700 kvadratmeter topmoderne værksted med maskiner og krandækning, der kan håndtere emner på op til seks et halvt tons.
Og både faciliteterne og så de tre generationers know-how er en del af firmaets profil, for som Niels Alfred Larsen siger, er netop deres smede-ekspertise sjælden:
”Vi drejer, skærer, fræser, bukker, svejser og pladebukker, og vores arbejde er værdsat, for der ikke mange der kan lave det her smede- og maskinarbejde længere."
”Tidligere lå den slags værksteder i de små landsbyer, men de er væk nu. Vores force er, at vi netop er i stand til at løse mange og meget forskelligartede opgaver.”
Omdannelse og genanvendelse
Maskinfabrikken NAL har kunder i både Jylland, på Fyn, i Frankrig og så også en enkelt kunde i USA. Kundeporteføljen består både af private deriblandt landmænd, men også af kommuner.
Niels Alfred vurderer hurtigt, om det kan svare sig for kunden at reparere og ombygge en maskine eller maskinen er så slidt, at den skal skiftes ud med en ny.
Foto: Privat // Her ses et såkaldt ETA pillefyr på 70 kW, som er fuldautomatisk, så kedlen renser sig selv og pillerne bliver suget fra et magasin og op til 20 meter væk fra kedlen
”Vi genanvender materialer og ombygge traktorer til skovmaskiner. og fremstiller også maskinprototyper af de projekter, kunderne, der er underleverandører, henvender sig med,” fortæller Niels Alfred Larsen og tilføjer:
”Corona-epidemien var blød, rent økonomisk, ved vores firma, men dét, der kan gå hen og blive et problem i fremtiden, er knapheden på lærlinge."
"Der bliver formodentlig kamp om dem. Og i firmaet er vi lige nu, foruden mig, fire svende og to lærlinge."
”Fremadrettet mangler vi måske medarbejdere, men mon ikke der findes nogen, der godt kunne tænke sig, at uddanne sig som smed hos os med netop fokus på genanvendelse og bæredygtige metoder?,” siger Niels Alfred Larsen og tilføjer:
”Jeg vælger at være optimistisk. Det betaler sig som regel.”
Det andet grønne firma ved siden af
Niels Alfred Larsen har også et andet bæredygtigt tiltag i firmaærmet, som han fortæller om:
”Siden 2010 har jeg desuden haft firmaet Manna-Stoker med energivenlige træpille- og flisfyr."
"De producerer fra 6-7kWh varme og helt op til 500 KWh. Og vi sælger både til private hjem og virksomheder.
”De meget varmeproducerende fyr sælges ofte til godser eller meget store virksomheder. Sammenlignet med elvarme er pillefyr ekstremt ressourcebesparende.”
Foto: Privat // Ovenstående, blå maskine er en baneplejemaskine, som værkstedet har lavet til rideklubben Hekla i Hjallerup
"Og det er der jo behov for i den her tid, hvor vi netop skal tænke grønt og spare på el-forbruget,” understreger Niels Alfred Larsen
”Prisen på et pillefyr starter fra 30.000 kr inklusiv moms,” fortæller Niels Alfred Larsen, ”men vi har også fyr i prislejet helt op til 400.000, afhængigt af fyrets størrelse og kapacitet.
”Vi installerer fyret for kunden, og foreløbig har vi en kundeportefølje på 500 kunder inden for Danmark, men kundeantallet kan jo imidlertid godt gå hen og stige i takt med elregninger og efterspørgsel,” siger Niels Alfred Larsen til slut.
På nedenstående hjemmeside finder du yderligere info og kontakt til NAL: