Den symbolske vintergæk hos Bedemand John Olsen

Foto: Bedemand John Olsen . En vintergæk er det fine symbol på at livet fortsætter, siger bedemand John Olsen
Profilbillede

Bedemand John Olsen - en mindre bedemandsforretning - garanterer den fine balance og fingerspidsfornemmelse i dialogen med de efterladte.

John Olsen og ansatte er nemlig hver for sig altid ansvarlige, for hele den proces en begravelse/bisættelse er.

Omsorg, respekt og nærvær

Det øverste er kerneværdierne hos Bedemand John Olsen. Han var tidligere ansat i en begravelsesforretning, før han fik sit eget.
Men det var imidlertid for ham at se det helt rigtige at starte sit eget.

"Det er vigtigt i alle de facetter, der er i processen, at kun en enkelt person er ansvarlig for hele højtideligheden fra A-Z," fortæller Bedemand John Olsen og fastslår:

"En bedemandsforretning er ikke nødvendigvis bedst, når den er størst, for det er altid bedre, at man kan garantere omsorg og menneskelig varme i hele forløbet.”

Jo mere vi lytter, desto mere plads får familien

John Olsen fortæller, om det en god bedemand skal kunne for at familien til den afdøde føler sig trygge:

"Jeg skal først og fremmest lytte, det er min fornemste opgave. De pårørende åbner sig jo følelsesmæssigt, og jo mere jeg lytter og forstår, desto flere af de detaljer og værdier, der er vigtige for de pårørendes situation og proces, har jeg styr på."

”Jo mindre familien i sorg skal forklare, desto mere har de plads til netop sorgen, som jo har forskellige udtryk. Jeg står for alle facetter og alle de praktiske detaljer, de pårørende har. Og de får plads til at huske og sørge over den person, de har mistet, på hver deres måde. De pårørende åbner sig følelsesmæssigt for mig og i den situation er det vigtigt, at jeg er nænsom og åben. Jo mere jeg lytter, des mere plads får familien til deres sorg," understreger John Olsen.

Den dødes personlighed lever i ceremonien.

”I dag er der forskellige tendenser i højtideligheden, og dem er vi åbne over for. Det handler om at imødekomme de efterladtes ønsker, så både hele processen og begravelseshandlingen til sidst bliver andægtig og værdig, men også rummer plads til at afspejle den afdødes personlighed.  Det giver en fin symbolik," siger John Olsen og uddyber:

”En person har altid sat et aftryk på verden, og det aftryk mindes vi i det udtryk, en begravelse eller bisættelse får. Det kan være, den afdøde har været glad for sin have, og så er det selvfølgelig et udtryk i blomstervalget, der skal ind i kirken.  Måske har den afdøde været glad for at tegne, og så skal vedkommendes illustrationer jo eventuelt pryde et trykt salmeark."

Han fortæller ligeledes, at en samle - og musikvalget også ofte afspejler den afdødes personlighed: 

"På den måde er vi i bedemandsfaget ikke så traditionsbundne i dag. Vi er åbne for de pårørendes ideer, således at højtideligheden får et personligt udtryk.”

En vintergæk på kisten.

Hos Bedemand John Olsen lægges der altså først og fremmest vægt på det med at lytte, for det sikrer, at den pårørendes familie får sat billeder på deres sorg, og at de også får sat ord på, hvem afdøde var.

Bedemand John Olsen slutter med at fortælle om en den fine symbolik, der kan være til en begravelse:

"Når barnebarnet lægger en vintergæk på sin bedsteforælders kiste, så er livet så fint afrundet. Det er et øjeblik, den afdødes familie og også vi husker, for det understreger, at når en personlighed dør, så fortsætter livet alligevel, bare på en anden måde."

Bedemand John Olsens hjemmeside med information og kontakt er finder du her

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Bedemand John Olsen