Kunne du godt tænke dig at læse noget af Karl Ove Knausgård, men ved du heller ikke, hvor du skal starte? Brønderslev Bibliotek guider dig i denne artikel igennem nogle af hans vigtigste værker.
Det sker som optakt til, at den succesfulde norske forfatter overrækkes Hans Christian Andersen Litteraturpris ved en ceremoni i Odense.
Karl Ove Knausgård bliver den syvende og første nordiske modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen, når han modtager 2022-udgaven af den prestigefyldte pris.
Litteraturprisen er tidligere gået til Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie, Haruki Murakami og senest Dame A.S. Byatt i 2018.
Hvis du godt kunne tænke dig at snuse til Knausgårds forfatterskab, guider Brønderslev Bibliotek dig her til fire steder, hvor du kan starte.
Begynd ved begyndelsen
Karl Ove Knausgård er på mange måder en alsidig forfatter. Udover gængse romaner tæller hans forfatterskab nemlig også essays, kunstbiografier og en enkelt brevudvekslingsbog.
Gennemgående for hans forfatterskab, uanset genre, er dog det store fokus på hverdagsliv og karakterernes til tider trivielle tankeliv, men på samme tid træder Knausgård ofte op på den store filosofiske klinge, når han bl.a. funderer over kulturen, livet og døden.
Et godt sted at starte med Knausgård er faktisk ved begyndelsen. Debutromanen ”Ude af verden” fra 1998 handler om den 26-årige lærer Henrik Vankel, som indleder et forhold til en 13-årig elev.
Romanen er, i en tid hvor der er kommet fornyet fokus på seksuelle magtrelationer mellem mænd og unge piger, relevant som aldrig før.
Det er svært at sige meget godt om Vankel, men det er faktisk en af Knausgårds forcer: evnen til at skrive ærligt og selvudleverende om selv de mest skamfulde aspekter, og af den grund er romanen et glimrende startsted, hvis man vil forstå, hvem Knausgård er som forfatter.
Hovedværket ”Min kamp”
Det, der for alvor satte Knausgård på det litterære verdenskort, var selvfølgelig seksbindsværket ”Min kamp”, ikke mindst fordi han her bragte autofiktionen – det at skrive fiktion om sig selv og sit eget liv – op på et helt nyt niveau.
I 1’eren fra 2009 møder vi en hovedperson, som netop har mistet sin far, og det bliver katalysatoren for en fortælling om ungdomsliv, far-søn-forhold og meget andet.
Bogen er stramt komponeret, meget velskrevet og kan faktisk glimrende læses for sig selv uden at gå videre med serien, og også uden nødvendigvis at sætte lighedstegn mellem fortælleren og forfatteren.
I løbet af bind 6’s svimlende 1.294 sider kæmper fortælleren med anklager fra familien om at have tilsværtet medlemmer af familiens eftermæle, krydret midtvejs med et 500 sider langt essay om Hitler, ”Mein Kampf” og navnets betydning.
Vi er med andre ord trådt op på de helt store intellektuelle klinger, og du skal ønske at være der for at komme igennem værket. Men klarer du det, er gevinsten stor, og hvis ikke, kan det som sagt sagtens anbefales at læse og holde sig til bind 1 med glæde.
Men at sige Knausgård uden at inkludere hovedværket, er selvsagt ikke muligt.
En strålende stjerne
Vil du gerne starte på et mere ømt, mindre abstrakt niveau, anbefaler vi romanen ”Om foråret” fra 2016. Bogen er faktisk tredje del af Knausgårds årstidstetralogi, men læses ganske glimrende enkeltstående.
Fortælleren henvender sig direkte til sin nyfødte datter, når han fortæller om en helt almindelig dag i deres liv. Datterens mor er indlagt med en svær depression, og det er en meget bevægende oplevelse at læse om disse omstændigheder henvendt til en nyfødt, som ganske intetanende er en del af det.
En barsk, vedkommende og intens læseoplevelse og, ikke mindst, kærlighedserklæring.
”Morgenstjernen”, som udkom i 2020, er på en gang typisk Knausgård, og alligevel helt anderledes end hans tidligere værker. Den 666 sider lange kollektivroman følger forskellige mennesker rundtom i Norge, idet en mystisk stjerne pludselig manifesterer sig på himlen.
Spændingsniveauet, som ellers ikke plejer at være kendetegnende for Knausgård, er pludselig højt, og folk, som sad klistret fast i sofaen, da TV-serien Twin Peaks løb over skærmen i 90’erne, vil helt sikkert genkende den meget særlige og uforklarligt mystiske, næsten uhyggelige stemning, som serien var gennemsyret af.
På trods af syrede beskrivelser af lodne dyr, mystiske stjerner og spøgelsesagtige karakterer er ”Morgenstjernen” slet ikke et dårligt sted at starte.
Faktisk mener visse ansatte på biblioteket, at det er det bedste, Knausgård nogensinde har skrevet, og hans evne til at spidde det hverdagslige gør sig lige så gældende under den mystiske stjerne som under en normal himmel.
Knausgårds vanlige realistiske stil blandes her med det fantastiske og overnaturlige, og resultatet stråler om kap med stjernen.
Mod på mere?
Er du blevet nysgerrig på Knausgårds forfatterskab, kan du reservere hans bøger på dit lokale bibliotek eller på Brønderslev Biblioteks hjemmeside her.